Sydafrika-2010-160.JPG

Hem Företaget Nyhet Om oss WSET Kommande kurser In English Bildgalleri Kontakt
Lily Bollinger Award - tävling för kvinnliga sommelierer

2014-03-09

Vinforum 2.0 sker tisdagen den 11/3-14 hos Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm.

Gift i glaset?

med Lars Torstenson och Solveig Sommarström.

Kalla Fakta-reportrarna var inte nådiga mot boxvinerna i sin jakt på tillsatser – och uppräkningen fick många i den svenska vinbranschen att gå i taket.

”Gifter och tillsatser som inte står på flaskan” menade TV4. ”Långt under alla gränsvärden

och lika ofarligt/farligt som att äta frukt och grönsaker”, menade de som sa emot.

För att få svar på frågan om varifrån de här ämnena på Kalla Faktas tillsatslistor har vi till vårt andra Vinforum bjudit in vinmakaren och konsulten Lars Torstenson, med

mångårig praktisk och teoretisk erfarenhet av arbete i vingård och källare.

Han flankeras av Solveig Sommarström, tidigare chefskemist på Vin & Spritcentralen.

Vår enkla (nåja) utgångspunkt är:

Vad är ”naturligt” och vad är ”onaturligt” i flaskan?

Dagen ägnas åt:

I vingården

• Vad krävs för att få bra, friska druvor? Hjälpmedel och nödvändiga(?) åtgärder.

• Olika slags gödsel – behövs de? Vattenanvändning/erosion.

• Pesticider, herbicider – vad menas egentligen och vilken påverkan har de?

• Eko/bio/”naturviner” – var dras gränsen mot konventionella viner?

I källaren:

• Kontroll i vineriet (tillsätta jästnäring, temperatur, pastörisera, syretillsättning).

• Nödvändiga tillsatser för att motverka defekter i vinet.

• Tillsatser för att styra slutproduktens stil.

• Buteljering och fortsatt liv.

• Gränsvärden och lagar.

Under eftermiddagen kommer vi att prova ett antal viner för att illustrera och belysa dagens ämne ur ett konkret smak- och doftmässigt perspektiv.

Solveig Sommarström är biolog och

vinkemist. Hon var tidigare chefskemist på

Vin- och Spritcentralen. Nu undervisar hon i vinkemi på Restaurangakademien.

Lars Torstenson är utbildad vinmakare och tidigare chefsvinmakare på Rabiega Rouge. Numera är han flying winemaker, konsult och har skrivit ett flertal böcker om

vinodling och vinframställning.

Varmt välkommen!

Vinforum är ett oberoende projekt med målsättningen att skapa en återkommande plattform för att bjuda in internationellt verksamma auktoriteter inom olika aspekter av

vinområdet till Sverige.

Bakom Vinforum står sommelieren Åsa W Karlsson och

journalisten Lena Ilkjær.

Praktisk information

Tid: 11 mars kl 13–17.00

Plats: Johan Magnusson Fine Wine, Grevgatan 26

Pris: 695 kr exkl moms

Anmälan: Via mejl till asa@winewise.se. När du har anmält dig kommer bekräftelse och betalningsinfo med vändande post. Anmälan är bindande.

Mer information: Åsa W Karlsson, asa@winewise.se,

070-795 72 02

Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller.

Finalen i Lily Bollinger Award går av stapeln på Odengatan 65 den 23/9. Vinimportören Arvid Nordquist och Champagnehuset Bollinger arrangerar. Anmälan för bransch direkt till AN.

Vinforum nr 2 planeras till november 2013 och mer information kommer snart! Vi har fått många bra tips och förslag på spännande teman där både ek och "vinskavanker" ligger på topp.

Nytt samarbete mellan WineWise(Åsa W Karlsson) och journalisten Lena Ilkjaer, som vi kallar för VINFORUM, har precis inletts!

9 April kommer Romana Eschensperger till Stockholm!

Vinforum nr 1

På turné med djävulens vin

“If God has made Cabernet Sauvignon,

then Pinot Noir is the devil’s wine”

André Tchelistcheff

Urtypen för Pinot Noir-stilen finns i Bourgogne, det har länge varit en

etablerad sanning. Liksom att den inte är någon nybörjardruva på grund

av sin svårförståeliga natur. Så är det inte längre.

Idag rör sig Pinot Noir på samma spelplan som den tydligt internationella

Cabernet Sauvignon och får ständigt nya följare och tillbedjare. Odlare runt

om i världen lär sig handskas med den delikata och mångsidiga druvsorten

– men vad händer när den landar i så vitt skilda områden som Ahr, Central

Otago eller Tasmanien?

Vi utforskar Pinot Noir på djupet tillsammans med Romana Echensperger, utsedd

till Berlins bästa sommelier och snart färdig Master of Wine.

Dagen ägnas åt:

• Hur de många olika klonerna påverkar vinstilen.

• Vilka utmaningar som väntar odlaren i vingården.

• Unika jordmåner runtom i världen där Pinot Noir trivs.

• Hur olika jäsningstekniker och beslut i vineriet påverkar den slutgiltiga

smakprofilen.

• Hur Pinot Noir mognar och utvecklas över tid.

• Genomgång av de bästa årgångarna i kontinentala klimat.

• Provning och upplevelse av den mångfald i Pinot Noirs smakprofil som finns

runtom i världen.

Vi kommer att prova ett 20-tal viner från så vitt skilda

platser som Central Otago (NZ) till Baden (TY), Tasmanien (AU), Russian

River (US) och klassiska Bourgognemarker som Volnay, Pommard och Clos

de Vougeot. Några av de representerade producenterna är: Marquis d'

Angerville, Henri Gouges, Jean Grivot, Dr Heger, Brewer-Clifton

och Paracombe.

Varmt välkommen!

Romana Eschensperger har bland annat arbetat på

trestjärniga Vendôme i Köln där hon jobbade med att matcha

olika årgångar av samma vin till olika maträtter. 2005 valdes hon

till Best Sommelier of Berlin för sitt arbete. Idag läser hon till

Master of Wine där hon arbetar på sin slutgiltiga avhandling. Hon

föreläser runt om i världen och skriver för flera olika tidningar

som Frankfurter Rundschau och Kölner Stadt-Anteiger.

Praktisk information

Tid: 9 april kl 14.00–17.00

Plats: Magnusson Fine Wine, Grevgatan 26, 114 53 Stockholm

Pris: 695 kr exkl moms

Anmälan: Via mejl till asa@winewise.se. När du har anmält dig kommer

bekräftelse och betalningsinfo med vändande post. Anmälan är bindande.

Mer information: Åsa W Karlsson, asa@winewise.se, 070-795 72 02

Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller.

Observera att seminariet hålls på engelska.

Vinforum är ett oberoende projekt med målsättningen att skapa en återkommande

plattform för att bjuda in internationellt verksamma auktoriteter inom olika aspekter av

vinområdet till Sverige. Bakom Vinforum står sommelieren Åsa W Karlsson och

journalisten Lena Ilkjaer.

Februari 2013

Nu har vi genomfört Level 1 Foundation, en heldag om grunderna i vinproduktion/druvor/mat - och dryck, tillsammans med Club Vinunic i Stockholm.

Kursen vänder sig till privatpersoner, och företag, som:

  • vill lära sig om vin/mat-och dryck på en grundläggande nivå.
  • vill ha en bra grundutbildning för restaurangpersonal i syfte att öka försäljning samt upplevelse för gäst.
  • vill utbilda sig vidare inom WSET och erhålla internationell certifiering inom drycker.

För genomförande av Level 1 Foundation krävs minst 8 deltagare och kursen planeras tillsammans på den plats som passar bäst för just Er!

Välkomna att kontakta asa@winewise.se för offert!

Det går även bra att ringa 070-795 72 02

Januari 2013

21/1.

Nytt år! Vi kör igång direkt med två distanskurser, Level 3 den 19 januari, och Level 2 den 2 februari.

Level 3 är stängd för anmälan men Level 2 går bra att anmäla sig till någon dag till.

Tyvärr verkar det som om att asa@winewise.se emellanåt inte tar emot mail(!) av någon anledning. Skulle ni sakna svar på en förfrågan så återkom därför gärna. Tack!

December 2012

Då finns vi på Facebook! Sök på WinewiseSweden.

Augusti 2012

Nu är det äntligen klart att det blir distanskurser genom WineWise till hösten! Vi har fått flera förfrågningar kring detta och till hösten kör vi igång.

Anmälan sker direkt till asa@winewise.se

Material, ev. ledda provningar samt examinering sker genom WineWise i Sverige. Under själva kursen får deltagarna uppgifter, samt möjlighet till chatt, direkt med lärare hos WSET i London. Engelska är således ett krav men den måste inte vara perfekt. I övrigt krävs inga förkunskaper för Level 2 Award!

Kursstart Level 2(Tidigare Intermediate): 3 november med examinering 10 december.

Kursstart Level 3(Tidigare Advanced): 19 januari 2013 med examinering 12/13 maj 2013.

28 juni 2011

Efter utvärdering av vårens kurs står det nu klart att vi kör en ny kurs med start mot senhösten! Vi tar till oss alla kommentarer efter feedback och kör en variant med kvällar varavat med en, eller ett par, heldagar under helg. Alla ni som mailat intresse kommer att få enskilda mail med möjlighet att förhandsboka en plats. Roligt! Varmt välkomna till ny kurs!

27 juni

Resultaten från vårens kurs är här! Kursetta blev Per Wilhelmsson. Grattis till ett resultat med "Pass with Distinction"! = MVG här hemma.

3 juni:

London för egen examinering.

22 maj:

Examinering av IC-kursen klar! Spända men ändå förväntansfulla skrev de sina tentor. Nu väntar besked om ca 4v. Bäst resultat får två rejäla vinböcker till hyllan; Oxford Companion to Wine, Jancis Robinson, samt en Vinatlas av Hugh Johnson. Vi får se vem av dem de blir!

14 maj:

London för studier.

8 maj:

Sista föreläsningstillfälet på IC kurs vilket bland annat innebär sprit men även sabrering!

2 maj:

Nyhetsprovning på Systembolaget.

27 april:

Skissar på tänkbara datum för höstens kurs. Trolig kursstart bli i september som det ser ut nu.

14 april:

Ungern för att prova vin.

17 mars:

Idag är jag på redaktionen hos Livets Goda för att prova exklusiva Chilenska viner. Spännande! Till helgen är sedan kurstillfälle nr 2 med IC. Grymt bra viner ska vi prova..!

3-4 mars:

Då är jag i London för Early Day spring course hos Institute of Masters of Wine. Laddar för stor tentamen i Juni som, enligt insitutet, endast en tredjedel klarar första gången.

Så uppdaterar jag inte hemsidan särskilt ofta beror det på att jag blindprovar eller sitter med näsan i böckerna.

23 februari:

Har precis fått info om uttagningarna till EM och VM i sommelleri. De kommer att ske i samarbete med Norges sommelierförening. Enligt info från styrelsen kommer det att vara hårda krav på deltagarna. Bland annat krävs tidigare pallplacering samt ett arbete på restaurang minst 50%. Läs mer på www.sommelierforeningen.se

21 februari:

Provning av Systembolagets fasta sortiment, samtliga artiklar, vilka ska finna tillgängliga under minst ett år. En recension kommer att publiceras i Lantliv Mat & Vin den 24/3-11.

Februari 2011

Pilotkursen, med start den 13 februari, är nu fulltecknad! Mer info om nästa kursstart kommer senare i vår.

Datum för kurs under våren 2011 nu klara

1.   Kursstart: Söndag den 13 februari 2011 kl.10.00-16.00

2.   Söndag den 20 mars kl. 10.00- 16.00

3.   Söndag 10 april 10.00-16.00

4.   Söndag 8 maj 10.00-16.00

5.   Söndag 22 maj 11.00 – 12.30

För närmare info kontakta mig på: asa@winewise.se

Läs även mer under fliken Nästa kurs

 

Juryarbete i Sydafrika

Under perioden 9-19 oktober 2010 jobbar jag med tävlingen WOSA sommelier world Cup. (www.wosa.se)

Under den perioden har jag begränsad möjlighet att svara på mail men återkom gärna den 20/10! Välkommen!